Δομικά Μονωμένα Πανέλα (SIPs)
Η μέθοδος της επόμενης γενιάς της ξύλινης κατασκευής.

Exploded view of a SIPs house in component form.

Οι SIPs αντικαθιστούν με ταχείς ρυθμούς η παραδοσιακή διαμόρφωση ξυλείας ως μέθοδος κατασκευής.

Παγκοσμίως, υπήρξε μια παράδοση της χρήσης του ξύλου στην οικοδόμηση. Το ξύλο είναι εύκολο στο χειρισμό, ένα φυσικό υλικό και φέρνει ευελιξία στο σχεδιασμό. Έχει επίσης μια εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής.

Σήμερα, πολλά κτίρια που είναι χτισμένα με τις παραδοσιακές δομές ξυλείας και η τάση αυτή αυξάνεται. Η τεχνολογία Δομικά Μονωμένα Panel (SIPs) είναι η επόμενη γενιά της ξυλείας με βάση τις μεθόδους κατασκευής και γρήγορα αντικαθιστά την παραδοσιακό ξύλο ως μέθοδο κατασκευής. Έχει δει ταχεία ανάπτυξη στη Βόρεια Αμερική για την κατασκευή ολόκληρων κτιρίων, και ήταν εξίσου τόσο, αν όχι περισσότερο, γρήγορη στην Ολλανδία και άλλες ΒΔ ευρωπαϊκές χώρες.

Το σύστημα δόμησης της Kingspan TEK αποτελείται από Δομικά Μονωμένα Πανέλα που χρησιμοποιούνται για τοίχους και οροφές, που συνδέονται με ένα μοναδικό σύστημα αρμολόγησης, και με υψηλή αντοχή ξύλινα δοκάρια για ενδιάμεσα πατώματα. Είναι κατασκευασμένα στη Γερμανία, και όλα τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων τα καρφιά πιστοποιούνται ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα δόμησης.

Αυτή είναι μια διαδικασία που οδηγεί προς τις δομικές ιδιότητες της άριστης ποιότητας. Ο αποδεδειγμένος συνδυασμός σανίδων της OSB 3 και ο πυρήνας της άκαμπτο μονωτικό από πολυουρεθάνη προβλέπει την ακραία ανθεκτικότητα της Δομικά Μονωμένα Πανέλα της Kingspan TEK.

Η Deutsche Institut για Κατασκευών (εποπτικό συμβούλιο της γερμανικής κατασκευαστικής βιομηχανίας του) άρχισε να ελέγχει το σύστημα οικοδόμηση της Kingspan TEK σύμφωνα με αυστηρές γερμανικές προδιαγραφές, το 1993, και το 1995 το Σύστημα απονεμήθηκε το πιστοποιητικό Zulassung (το γερμανικό αντίστοιχο της Πιστοποιητικού BBA).

Από το 1995, η Deutsche Institut για Bautechnik παρακολουθούν συνεχώς τα αποτελέσματα των δοκιμών του συστήματος.

A contractor holding a timber roof panel while a crane lifts it into place.
Contractor with yellow helmet with a nail gun fixing two timber wall panels together.
Three contractors holding a triangular timber wall panel while it is hoisted by a crane.
A timber roof panel is hoisted with chains with a crane onto a timber house.

Πώς παράγονται τα SIPs;

Οι διαρθρωτικές μονωμένα πάνελ αποτελούνται από δύο σανίδες της OSB 3 (Oriented Strand Board) με εξάντληση μηδέν όζον (μηδέν ODP), ενός πυρήνα άκαμπτο μονωτικό πολυουρεθάνης.

Είναι συνδεδεμένο με τον πυρήνα της άκαμπτο μονωτικό πολυουρεθάνης κατά τη διάρκεια της κατασκευής με αποτέλεσμα την ανώτερη πρόσφυση προς το δεσμό μεταξύ του πυρήνα και σανίδων της OSB 3. Το συνολικό πάχος ανέρχεται σε 142 mm.

A three dimensional view of the joint between two timber panels