Συχνές ερωτήσεις

Τί είναι τα SIPs?

Τα SIPs είναι πάνελ υψηλής απόδοσης για τους τοίχους και στέγες για κατοικίες και εμπορικά κτίρια. Κάθε πάνελ συνήθως γίνεται χρησιμοποιώντας πολυϊσοκυανουρικού άκαμπτο μονωτικό αφρό ανάμεσα σε δύο δομικά φύλλα προσανατολισμένων σκέλος (OSB). Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα δόμησης που είναι πολύ ισχυρή, προβλέψιμη, ενεργειακά αποδοτική και οικονομικά αποτελεσματική.

Είναι νέο η τεχνολογία των SIPs;

με SIPs χτίστηκε το 1952 στο Μίτσιγκαν, ΗΠΑ. Ωστόσο, η Kingspan TEK Building System, όπως χρησιμοποιείται από SPA Building Systems αναγνωρίζεται και εγκριθεί από τις τοπικές αρχές και είναι κάτοχος πτυχίου BBA Τρίτο Μέρος Πιστοποιητικό Διαπίστευσης.

Πολλοί ιστορικοί, τα πιστώνουν τον αρχιτέκτονα / μηχανικό Frank Loyd Wright και ένας από τους μαθητές του, ο Alden B. Dow ως ο πατέρας της σύγχρονης πάνελ SIPs. Το πρώτο οικογενειακό σπίτι που χτίστηκε από SIPs από τον Dr. Wright και ο μαθητής του βρισκόταν στη Βαλτιμόρη. Και χτίστηκε το 1932. Πριν από δύο χρόνια, η δομή αυτή μεταφέρθηκε σε ένα μουσείο και τα πάνελ, τότε περίπου 73 ετών ήταν ακόμα άθικτα και ήταν χρησιμοποιήσιμα.

Πώς συγκρίνονται οι δαπάνες με SIPs;

Χτίζοντας με SIPs, κοστίζει γενικά περίπου το ίδιο με τα ξύλινη κατασκευή, αν σκεφτείτε την εξοικονόμηση εργασίας που προκύπτει από το μικρότερο χρόνο κατασκευής και λιγότερα απόβλητα εργοταξίου. Σε σύγκριση με ένα μη μονωμένο κτήριο με σκελετό από μπετόν και μπλοκ είναι ελαφρώς φθηνότερα. Ωστόσο, αν μονώσουμε ένα κτίριο που έχει ένα πλαίσιο από σκυρόδεμα, για να επιτευχθεί το ίδιο βαθμό μόνωσης, τα SIPs είναι πολύ φθηνότερα.

Άλλες εξοικονομήσεις πραγματοποιούνται επειδή τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης που χρειάζεται είναι επίσης φθηνότερο με την κατασκευή των SIPs, και του χρόνου στο εργοτάξιο είναι σημαντικά μικρότερο.

Γιατί είναι τα SIPs πιο φιλικά προς το περιβάλλον;

Όταν χτίζετε με τα SIPs, χτίζετε σπίτια που μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 50% ή περισσότερο του κόστους ενέργειας σε σύγκριση με τις συμβατικές κατασκευές ξυλείας, και πάνω από 200% του κόστους της ενέργειας ενός μη μονωμένο κτήριο με σκυρόδεμα. Αυτό σημαίνει λιγότερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η τεχνολογία SIPs παρέχει μεγαλύτερο “ολόκληρο τοίχο” συντελεστή R, που κλείνει τα κενά στο κέλυφος του κτιρίου, και μειώνει την διήθηση του αέρα. Αυτό επιτρέπει την μείωση του μεγέθους τον εξοπλισμό θέρμανσης και ψύξης. Είναι ο συνδυασμός αυτών των συστημάτων που δημιουργεί την τεχνολογία του σπιτιού SIPs με υψηλή απόδοση.

Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τα ‘πράσινα’ οφέλη από την κατασκευή με λιγότερα απόβλητα στο εργοτάξιο, καλύτερη αξιοποίηση των υλικών πόρων, και πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής.

Πως γίνεται η καλωδίωση;

Όπου είναι δυνατό, τοποθετήστε την καλωδίωση μέσα από τις ορθοστάτες στα εσωτερικά τοιχώματα διαχωρισμού. Ωστόσο, όπου η καλωδίωση να τοποθετούνται σε τοίχους TEK κάνουμε το εξής. Δημιουργούμε ένα κενό 50 χιλιοστών μεταξύ της εσωτερικής πλευράς του πάνελ και τα εσωτερικά τελειώματα και χρησιμοποιούμε αυτό το χώρο για τις υπηρεσίες. Γενικά, η καλωδίωση (και υδραυλικά) τοποθετείται σ’αυτή τη θέση.

Γιατί είναι τα SIPs τόσο πολύ ισχυρότερα;

Τα δομικά χαρακτηριστικά των SIPs αποτελούν παρόμοια με μία δοκό από χάλυβα. Τα φύλλα είναι σαν τις φλάντζες της δοκού, και τα άκαμπτος πυρήνας παρέχει τον ιστό της δοκού. Αυτή η σύνθετη συναρμολόγηση αποδίδει ακαμψία, αντοχή και προβλέψιμη απόδοση. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν τα πάνελ αυτοί είναι ισχυρότεροι, και, επίσης, ότι οι φυσικές καταστροφές έχουν αποδείξει ξανά και ξανά.

Τα σπίτια που χτίστηκαν με SIPs άντεξαν τους σεισμούς της Μεγάλου Hanshin (Κόμπε, Ιαπωνία) και τη Βόρεια Ridge, καθώς ο τυφώνας Άντριου.

Πώς αντιδρά στη φωτιά τα σύστημα δόμησης TEK;

Η φωτιά χρειάζεται τρία στοιχεία: καύσιμα, ανάφλεξη, και οξυγόνο. Τα SIPs δεν έχουν «αέρα» στο εσωτερικό τους στερεούς πυρήνες της μόνωσης. Η φωτιά δεν μπορεί να πάει σε ένα κενό τοίχο. Τα SIPs έχουν επιτύχει κάθε πρότυπη δοκιμή πυρός που απαιτείται με βάση το ξύλο ή την κατασκευή τύπου V. Ένα βασικό στοιχείο της πυρασφάλειας είναι η προστασία των SIPs και οποιαδήποτε άλλη υποκείμενη δομή με 30 λεπτά θερμικών φραγμάτων, όπως οι γυψοσανίδες.

Το Σύστημα Κατασκευής Kingspan TEK υπερέβαινε τις απαιτήσεις του κανονισμού όσον αφορά την αντοχή στη φωτιά και πέτυχε 54 λεπτά αντοχή στη φωτιά και δομική ακεραιότητα (και όταν επενδεδυμένο εσωτερικά με 12,5 χιλιοστά πρότυπο γυψοσανίδα) και 73 λεπτά αντοχή στη φωτιά και δομική ακεραιότητα (όταν εσωτερικά με 12,5 χιλιοστά φωτιά ανθεκτικά γυψοσανίδα) σύμφωνα με το BS476: Μέρος 21: 1987 ((δοκιμές πυρκαγιάς για τα δομικά υλικά και κατασκευές) Οι μέθοδοι για τον προσδιορισμό της αντίστασης στη φωτιά των φερόντων στοιχείων της κατασκευής του κανονισμού κτιρίων)..

Πώς τα SIPs εξοικονομούν τόσο κόπο;

Η δημιουργία και την κατασκευή, με βάση τα κατασκευαστικά σχέδια σας, ολοκληρώνονται στο εργοστάσιο παραγωγής μας. Αυτό μειώνει τες εργασίας εργοταξίου και το χρόνο, και τα οικοδομικά υλικά δεν εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες στο χώρο εργασίας.

Τα SIPs γίνονται επίσης σε μεγάλα μεγέθη έως και 1,2 επι 6 μέτρα, ώστε η συναρμολόγηση στο εργοτάξιο είναι ταχύτερη, οι εργάτες είναι πιο παραγωγικοί, και το έργο είναι «αδιάβροχο» νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι υπεργολάβοι μπορούν να πάρουν ένα προβάδισμα στις θέσεις εργασίας που πρέπει να κάνουν.

Είναι ευάλωτο σε έντομα και τα παράσιτα;

Το CFC / HCFCελεύθερο άκαμπτο πυρήνα ουρεθάνης των SIPs πάνελ στο ΤΕΚ σύστημα αντιστέκεται επίθεση από μούχλα και την ανάπτυξη μικροβίων και δεν παρέχουν αξία των τροφίμων να ζωύφια.

Ως πρόσθετο μέτρο, προστατεύουμε όλα τα στοιχεία που αγγίζουν τα θεμέλια σε όλο το κτίριο με μια ειδική μεταχείριση που απορροφάται από τη δομή, δίνοντας μακροχρόνια προστασία πέρα και πάνω από κάθε πιθανή επίθεση.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής για το Σύστημα Κατασκευής ΤΕΚ;

Όταν σχεδιαστεί και εγκατασταθεί σωστά, το σύστημα ΤΕΚ μπορεί να έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 60 χρόνια. Στην πραγματικότητα, το πρώτο κτίριο που κατασκευάστηκε με τα SIPs ήταν τη δεκαετία του 1930 και αυτό στέκει ακόμα. Οι κατασκευές με μπετόν είναι αποδεδειγμένα με διαρκέσει πολύ λιγότερα σε σπίτια τα τελευταία 30 χρόνια.

Σε πολλές χώρες, ειδικά στις κρύες και υγρές κλίματα στις Βόρειες χώρες , η ξυλεία έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή για εκατοντάδες χρόνια και θεωρείται πιο ανθεκτικό από πολλούς άλλους μεθόδους κατασκευής για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Θα έχω κανένα πρόβλημα με την Πολεοδομία χρησιμοποιώντας τα SIPs;

Η διαδικασία έγκρισης για το Σύστημα Κατασκευής ΤΕΚ είναι εύκολο όπως η διαδικασία κατασκευής.

Τα SIPs έχουν ήδη γίνει δεκτές στην Κύπρο ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση κατασκευής και οι τοπικές αρχές έχουν δώσει στο σύστημα την πλήρη υποστήριξή τους. Παίρνουμε επιτυχώς τις εγκρίσεις για την πολεοδομία και την άδεια οικοδομής σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου χωρίς πρόβλημα.

Η πιστοποίηση του BBA και ΙΑΒ του συστήματος σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την καταλληλότητα της διαδικασίας κατασκευής.

Ποιος μπορεί να σχεδιάσει τα κτίρια που χρησιμοποιούν τα SIPs;

Θα εργαστούμε μαζί με τον αρχιτέκτονα σας για να δημιουργήσετε την πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό χρησιμοποιώντας την SIPs. Αν δεν έχετε Αρχιτέκτονα, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση από την ιδέα έως την ολοκλήρωση συμπεριλαμβανομένης της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από την πολεοδομία και τον Επαρχιακό Γραφείο.

Εάν χρησιμοποιήσω τα SIPs, θα περιορίσει το σχέδιο;

Όχι, οποιοδήποτε σχέδιο μπορεί να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας το σύστημα SIPs. Εμείς θα σας ενημερώσουμε σχετικά με τις συνήθεις πρακτικές του κτιρίου για να επιτευχθεί ένα αποδοτικό σχέδιο, και να σας δείξει πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα σχέδιο που ήταν για την κατασκευή χρήση άλλης μεθόδου με SIPs.

Πόσο χρόνο χρειάζεται για την ανέγερση του συστήματος δόμησης ΤΕΚ;

Ένα τυπικό σπίτι τριών ή τεσσάρων υπνοδωματίων μπορεί να κατασκευαστεί για να είναι ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες σε περίπου 3 με 4 εβδομάδες.

Γιατί δεν είναι οι SIPs πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εδώ στην Κύπρο;

Η έλλειψη ενημέρωσης και η χρήση των βιώσιμων μεθόδων κτιρίου είναι οι κύριοι λόγοι. Κατόπιν αυτού, από όλων των διαφόρων μεθόδων της σύγχρονης κατασκευής που διατίθενται σήμερα στην Κύπρο, τα σύστημα ΤΕΚ είναι ίσως το πιο επιτυχημένο όπως δείχνουν τα αρχεία μας.

Οι νέοι κανονισμοί της θερμομόνωσης, η οποία είναι τώρα εδώ στην Κύπρο έχουν προκαλέσει προβλήματα σε πολλά παραδοσιακά συστήματα κατασκευών. Τώρα αυτοί που θέλουν να κατασκευάσουν ένα σπίτι αναζητούν τρόπους για την ικανοποίηση των νέων απαιτήσεων, αλλά πιο οικονομικά.

Τι είδους υλικά στέγης μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους παραδοσιακές μεθόδους με κεραμίδια με μορίνες ή λαμαρίνα.

Τι φινιρίσματα μπορώ να χρησιμοποιήσω για τους τοίχους;

Μερικές από τις πολλές επιλογές τελικής επεξεργασίας που έχετε είναι εξωτερικές σοβάδες για να κατάλληλων υλικών βάσης, τούβλων, φύλλα ξυλείας και κάθετων κεραμιδιού της στέγης. Επίσης μπορείτε να χτίσετε ένα εξωτερικό τοίχο με τούβλα ή πέτρα και με τα Σύστημα Κατασκευής ΤΕΚ να τοποθετηθεί ως το εσωτερικό τοίχωμα.

Ποιο είναι το καλύτερο σύστημα θέρμανσης για τα σπίτια αυτά;

Τα κτίρια είναι οικονομικά στη λειτουργία από την άποψη των λογαριασμών θέρμανσης, επειδή είναι τόσο ενεργειακά αποδοτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε συμβατικό σύστημα θέρμανσης, αλλά θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά σε μέγεθος και μερικές φορές αφαιρείται τελείως, καθώς η ζήτηση θέρμανσης μπορεί να είναι πολύ χαμηλή ή αμελητέα.

Υπάρχουν επίσης και άλλες προσεγγίσεις για τη θέρμανση που μπορείτε να σκεφτείτε ότι είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας, αντλίες θερμότητας και ηλιακών συλλεκτών.

Όποια και αν είναι το σύστημα θέρμανσης που επιλέξατε, σας συμβουλεύουμε ότι θα πρέπει να έχετε σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις θέρμανσης του ΤΕΚ και όχι μία συμβατική κατασκευή.

Μπορώ να πάρω στεγαστικό και ασφάλιση των κτιρίων με τα σύστημα ΤΕΚ;

Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες ασχολούνται με τα SIPs στην Κύπρο το ίδιο απο οποιαδήποτε άλλο κτίριο.

Είναι δυνατόν να κοπεί ένα άνοιγμα στον τοίχο, σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν θέλω να μετακινήσω ένα παράθυρο ή μια πόρτα;

Τυχόν τροποποιήσεις μπορεί να γίνει συνήθως κατά τη διαδικασία κατασκευήςεάν απαιτείται. Απλά μια προηγούμενη έγκριση θα χρειαστεί. Αλλαγές μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου είναι δυνατή, αλλά πιο δύσκολη και θα πρέπει, όπου είναι δυνατόν, να διενεργείται από εγκεκριμένο εργολάβο που έχει πρόσβαση στον αρχικό σχεδιασμό. Σημείωση. Ένας πολιτικός μηχανικός πρέπει να ελέγξει όλες τις αλλαγές.