Καθώς η ανησυχία για το περιβάλλον έχει μεγαλώσει και περισσότερες έρευνες που υποστηρίζουν την κλιματική αλλαγή έχουν εμφανιστεί, η αλλαγή σε ηλιακά πάνελ μπορεί να αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο να απεξαρτηθούμε από τα επιβλαβή μέσα παραγωγής ηλεκτρικής  ενέργειας. Η αποκόμιση ενέργειας από λιγνίτη, πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, και άλλες πηγές ενέργειας που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον αποτελούν ακόμη σήμερα κοινή πρακτική.  Ωστόσο, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (δηλ. ηλιακών συλλεκτών) μπορεί να αντισταθμίσει κάποια από τη ζημιά και να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα.

Οι ηλιακοί συλλέκτες βρίσκονται στις επικεφαλίδες των ειδήσεων εδώ και αρκετά χρόνια, και δεν αποτελούν ασυνήθιστο θέαμα για πολλά σπίτια. Πολλά μέρη σε όλη την Ευρώπη, ειδικά οι προορισμοί με ηλιοφάνεια (π.χ. Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, κλπ) συχνά τοποθετούν στις σκεπές των σπιτιών τους ηλιακούς συλλέκτες. Παραδόξως, η ηλιακή ενέργεια είναι επίσης αποτελεσματική στη Γερμανία και την Αυστρία, όπου οι καιρικές συνθήκες μπορεί να μην είναι τόσο καθαρές και με ηλιοφάνεια, αλλά ακόμη κι έτσι μπορούν να αποκομίσουν πολλή από την ενέργειά τους από  τον ήλιο.

Είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί μια καθαρή πηγή ενέργειας, αλλά τα κόστη μπορεί να αποτρέπουν κάποιους ανθρώπους από το να επενδύσουν σε αυτά. Πόσο ακριβώς θα σας κοστίσουν οι ηλιακοί συλλέκτες; Θα σας επιστραφεί η επένδυσή σας;

Εν ολίγοις, η απάντηση είναι: ναι.

Στα Ηνωμένα Βασίλεια, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που καλείται  «Τιμολόγια Τροφοδότησης» και το οποίο ουσιαστικά θα πληρώνει αυτούς που εγκαθιστούν ηλιακούς συλλέκτες στις σκεπές τους 1.000 λίρες κάθε χρόνο από την επιστροφή 7-10% του αφορολόγητου στην ηλιακή ενέργεια. Η παγίδα; Πληρώνετε κατά μέσο όρο 10-20.000 λίρες προκαταβολικά. Ωστόσο, εάν έχετε τα μετρητά ή εάν υπάρχουν προγράμματα που δίνουν κίνητρα και τα οποία επιδοτούν τα κόστη της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών, θα μπορείτε να κάνετε σημαντική οικονομία υιοθετώντας «πράσινη» οικολογική συνείδηση και χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες.

Τα κόστη που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ηλιακών πάνελ ποικίλουν  ανάλογα με την πολιτεία ή τη χώρα. Παρόμοια προγράμματα με τα «Τιμολόγια Τροφοδότησης» υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Βεβαιωθείτε πως θα ψάξετε για τυχόν υπάρχοντα προγράμματα που μπορούν να μειώσουν τα αρχικά κόστη ή να τα αναβάλουν για το μέλλον, ώστε η εξοικονόμηση να είναι συνεχιζόμενη κατά τη διάρκεια των ετών.

 

Image Source: http://thumbnails.visually.netdna-cdn.com/european-solar-power_50290a6ac5b2a.png

Δεν λαμβάνεται συχνά υπόψη, αλλά η εξοικονόμηση που συνοδεύει τους ηλιακούς συλλέκτες δεν περιορίζεται στην άμεση μείωση των λογαριασμών σας στο μισό και  στις επιδοτήσεις. Επιπλέον, οι ηλιακοί συλλέκτες αυξάνουν την αξία του σπιτιού σας και, «στην Καλιφόρνια, σπίτια με ηλιακή ενέργεια συνήθως πωλούνται δύο φορές ταχύτερα από σπίτια που δεν διαθέτουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.» Οπότε εάν ποτέ σκεφτείτε να πουλήσετε το σπίτι σας στο μέλλον, ή να αλλάζετε σπίτια ως επάγγελμα, η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο σπίτι σας και θα είναι πιο πιθανό να το αγοράσει κάποιος γρήγορα.

Έχετε ηλιακούς συλλέκτες; Πείτε μας τις εμπειρίες σας και πόση είναι κατά μέσο όρο η εξοικονόμηση που έχετε, στα σχόλια.

 

Πηγές:

https://www.theguardian.com/money/2010/feb/06/solar-power-bright-investment

http://livinggreenmag.com/2013/03/12/energy-ecology/how-does-solar-power-save-you-money/

Super insulated next generation Eco houses of the future, today !

[et_bloom_inline optin_id=”optin_18″]

Το νέο σας σπίτι, που μεγαλώνει μαζί σας.

Είναι ένα σύγχρονο σύστημα τμηματικής κατασκευής σπιτιού. Μια νέα ιδέα στην Κύπρο που σας επιτρέπει να αποκτήσετε το σπίτι των ονείρων σας με προσιτό κόστος. Προσθέστε επιπλέον δωμάτια ή χώρο που είναι συμβατοί με το υπόλοιπο σπίτι μόνο όταν οι ανάγκες σας (ή οικογένεια) μεγαλώνουν. Έχεις πλήρη έλεγχο.

✔ πλήρως προσαρμόσιμο στις ανάγκες και στον προϋπολογισμό σας
✔ σύγχρονο σχεδιασμό αρχιτέκτονα
✔ το ήμισυ του χρόνου κατασκευής ενός κανονικού σπιτιού

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε κατασκευάσει πάνω από 200 οικολογικά σπίτια σε όλη την Κύπρο.