Χριστούγεννιατικα περισσεύματα; Μην στεναχωριθείτε αν δεν ξερετε τι να κανετε με όλο αυτο το φαγητό που έμεινε. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να το αξιοποιήσετε στο έπακρο με νόστιμες Χριστουγεννιάτικες συνταγές. Έχουμε πολλούς νόστιμους τρόπους για να σας βοηθήσουμε να μετατρέψετε όλα αυτά τα φαγητά στο ψυγείο σε ένα εντελώς νέο γεύμα.
Ότι και αν αποφασίσετε να κάνετε με τα περισσεύματα σας τα Χριστούγεννα ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι θα πρόκειται να είναι μια γευστική απόλαυση. Πώς θα μπορούσε να μην είναι; Είναι η στιγμή του χρόνου όπου είναι απολύτως αποδεκτό να φάμε πολλούς υδατάνθρακες, κρέατα και σάλτσες σε ένα πιάτο, όλα με τη μία!
Σαλάτα Κοτόπουλο με Μούρα
Συστατικά
2 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα
4 κουτ ελαιόλαδο
2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
200g φύλλο
½ αγγούρι, χωρίς τα σπόρια και κομμένο σε φέτες
Αποξηραμένα μούρα 25g
85g / 3 ουγκιές σάλτσα μούρων
1 χυμό λάιμ
Εκτέλεση
Κόβουμε κάθε στήθος κοτόπουλου οριζόντια στη μέση για να δώσει 4 λεπτές λωρίδες στήθους. Στη συνέχεια τρίψτε με λάδι και την γαρνίρισμα. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι αντικολλητικό και τηγανίζετε το κοτόπουλο για 3 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να ψηθεί.
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά. Κόβουμε το κοτόπουλο, και βάλετε το κρεμμύδι, το αγγούρι και αποξηραμένα μούρα. Ανακατέψτε τη σάλτσα μούρων, χυμό λάιμ, 2 κουταλιές της σούπας νερό και ζωμό του κοτόπουλου, και περιχύνετε τη σαλάτα.
Συνταγή από περιοδικό Good Food, Δεκέμβριος 2010
Φρουτώδες Tagine Γαλοπούλλας
Συστατικά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες
3 καρότα, χοντροκομμένες φέτες στη διαγώνιο
3 παστινάκες, χοντροκομμένες φέτες στη διαγώνιο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουταλάκι του γλυκού ras el hanout
500ml γαλοπούλα ή κοτόπουλο
400g μπορεί ψιλοκομμένες ντομάτες
400g μπορεί ρεβίθια, στραγγισμένα και ξεπλένονται
140g μείγμα από αποξηραμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα, χοντροκομμένα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε για 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τα καρότα και παστινάκες, και μαγειρέψτε για 8 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και καφετί ζει λίγο. Ανακατέψτε το σκόρδο και ras el hanout, και μαγειρέψτε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Σε ζωμό βάλετε, τις ντομάτες, τα ρεβίθια, τα αποξηραμένα φρούτα και 150ml νερό. Αφού τα γαρνιτάρουμε, αφήνουμε να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προσθέστε τη γαλοπούλα και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά για να ζεσταθεί μέσα. Ανακατεύετε το μέλι, και σκορπίστε όλο τον κόλιαντρο και αμύγδαλα λίγο πριν το σερβίρετε με κους-κους και ελληνικό γιαούρτι.
Συνταγή από περιοδικό Good Food, Νοέμβριος 2014
Κάρυ με Γαλοπούλλα και Πατάτες
Συστατικά
1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες χοντρές
1 πράσινη πιπεριά, χωρίς τα σπόρια ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας Πάστα κάρυ
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
400g ψιλοκομμένη ντομάτα
300g γαλοπούλα, σε κύβους
300g βραστή πατάτα (είτε βραστή ή ψητή), σε κύβους
2 κουταλιές της σούπας μάνγκο chutney
Μικρό πακέτο κόλιανδρο, χοντροκομμένο
Ρύζι ή ψωμί Νaan, για συνοδευτικό
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία. Μαγειρέψτε το κρεμμύδι και το πιπέρι για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και να κοκκινίζει. Στη συνέχεια ανακατέψτε στην πάστα κάρι και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε για άλλα 1-2 λεπτά. Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 150ml νερό. Φέρεται σε βρασμό για 5 λεπτά.
Μειώστε τη θερμότητα και προσθέστε τη γαλοπούλας και τις πατάτες, και μαγειρέψετε για άλλα 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια γαρνιτάρετε και προσθέστε το μάνγκο chutney. Προσθέσετε τον κόλιαντρο και σερβίρετε με ρύζι ή πίττα naan.
Κόκκινο Λάχανο & Hash πατάτας
Συστατικά
800g πατάτα κομμένη σε κύβους
βούτυρο 25g, συν περισσότερο για ψήσιμο
100g-300g εορταστική κόκκινη σαλάτα
Tηγανητά αυγά και τo απομείνων ζαμπόν, για να σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Λιώστε το βούτυρο σε ένα ρηχό τηγάνι (πυρίμαχο αν έχετε), και μετά τηγανίζουμε εορταστική κόκκινη σαλάτα για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Ανακατέψτε καλά τις στραγγιζόμενες πατάτες με κάποιο καρύκευμα, πιέστε προς τα κάτω και συνεχίστε το μαγείρεμα για να είναι τραγανές στο κάτω μέρος και να ζεσταθούν.
Αν σας αρέσει, αλείψτε περισσότερο βούτυρο και ψήστε για να είναι τραγανό επάνω. Φάτε με τηγανητά αυγά και φέτες ζαμπόν , αν θέλετε.
Συνταγή από περιοδικό Good Food, Δεκέμβριος 2012
Ζουμερά Nachos με ψιλοκομμένο Gammon
Συστατικά
200g απλά τσιπ τορτίγια
175g τεμαχισμένο ζαμπόν ή χοιρομέρι
2 x 200g σάλτσα ντομάτα
100g τριμμένο τυρί τσένταρ
2 φέτες καυτερής πιπεριάς (jalapenos)
Guacamole και ξινή κρέμα, για να το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200C / 180C ανεμιστήρα / αερίου 6. Αδειάστε τα τσιπ σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος και σκορπίστε πάνω από το ζαμπόν ή το γκάμον. Αλείψτε πάνω τη σάλτσα και ψήστε για 5 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το τυρί τσένταρ και στη συνέχεια επιστρέψετε στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά. Βάλτε τις πιπεριές (jalapeños) και σερβίρετε με guacamole και ξινή κρέμα.
Συνταγή από Good περιοδικό Food, Δεκ 2011
Γαλοπούλλα Κατσαρόλλας
Συστατικά
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 μήλο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξερό φασκόμηλο, ή 5 φύλλα φασκόμηλου, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
300ml λαχανικών ή ζωμό κοτόπουλου
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα ολικής αλέσεως
2 κουταλιές της σούπας μέλι καταρροή
400g-500g γαλοπούλα, τεμαχισμένη
Περίπου 350g απομείνοντα ψητά λαχανικά όπως ψητές πατάτες, παστινάκες, σελινόριζες.καρότα, κομμένα σε κύβους
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το μήλο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Ανακατέψτε το φασκόμηλο για 1 λεπτό και στη συνέχεια, ανακατέψτε το αλεύρι. Σταδιακά προσθέστε το απόθεμα/ζωμό μουστάρδα και μέλι.
Σιγοβράστε και προσθέστε τη γαλοπούλα και τα ψητά λαχανικά. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά έως ότου η γαλοπούλα είναι πολύ ζεστή. Αλατοπιπερώστε και συνοδέψτε με πουρέ ή πατάτες τζάκετ.
Συνταγή από bbcgoodfood.com, Δεκέμβρης 2011
Cake Πορτοκάλι με Λαχανικά
Συστατικά
200g βούτυρο, λιωμένο, συν έξτρα για λίπανση
140g σουλτανίνα ή σταφίδες και χυμός 2 πορτοκαλιών, ή 4 κλημεντίνες
300g αλεύρι που φουσκώνει
300g ελαφριά μαλακή καστανή ζάχαρη
2 κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
4 μεγάλα αυγά, χτυπημένα με ένα πιρούνι
300g καρότα, παστινάκες, κολοκύθα ή ελαιοκράμβης, ή ένα μείγμα, τριμμένο
200γρ ζάχαρη άχνη ή φοντάν ζάχαρη άχνη
Λίγοι θρυμματισμένοι λευκοί κύβοι ζάχαρης
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 180 ° C / 160 ° ανεμιστήρα / αερίου 4. Λαδώστε ένα ταψί 30 x 20 εκατοστά και απλώστε χαρτί ψησίματος. Ανακατέψτε τα σουλτανίνας και το ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι (ή 2 κλημεντίνες), και βάλτε στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 2 λεπτά.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, μπαχαρικά, σόδα και αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε τα αυγά με λιωμένο μείγμα βουτύρου και σουλτανίνα, τα ξηρά συστατικά και ανακατέψτε με ένα ξύλινο κουτάλι. Ανακατεύετε τα τριμμένο λαχανικά. Ψήστε για 35 – 40 λεπτά.
Μόλις κρυώσει κοσκινίστε την άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατέψτε το υπόλοιπο ξύσμα πορτοκαλιού συν αρκετό. Περιχύνουμε σε όλη την τούρτα και σκόρπισε τους θρυμματισμένους κύβους ζάχαρης. Αφήστε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια, κόψτε σε κομμάτια για σερβίρισμαι.
Χριστούγεννιατικη ‘Κλεμμένη’ Πουτίγκα
Συστατικά
750g-1kg 10 ουγκιές πουτίγκα κομμένη σε κύβους
300ml κρέμα γάλακτος
300ml γάλα
2 αυγά, χτυπημένα
6 Amaretti μπισκότο, θρυμματισμένα
Ζάχαρη άχνη, για να σερβίρισμα (προαιρετικό)
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 180 ° C / 160 ανεμιστήρα / αερίου 4. Βάλτε τους κύβους σε ένα πυρίμαχο σκεύος σερβιρίσματος. Ανακατέψτε την κρέμα, το γάλα και τα αυγά μαζί και περιχύνουμε τη ζεστή πουτίγκα. Πασπαλίστε πάνω τα Amaretti μπισκότα. Ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει και ελαφρώς αυξηθεί. Σερβίρετε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη, αν θέλετε.