Όπως περιγράφει μια παροιμία, ‘Τα σκουπίδια ενός είναι ο θησαύρος κάποιου άλλου’.

Παρακάτω θα βρείτε 8 διαφορετικά έργα που έχουν γίνει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει με ανακυκλωμένα υλικά που διαφορετικά θα κατέληγαν ως απορρίμματα σε σκουπιδότοπους.

Σας παρουσιάζουμε 8 διαφορετικούς τρόπους που με δημιουργικότητα χρησιμοποιούνται απόβλητα ως δομικά υλικά:

1. Ξύλο απο Εφημερίδα.

Ξεκινήστε να φυλάγετε ανακυκλωμένα χαρτιά (υγείας, κουζίνας, και άλλες συσκευασίες).

Το Ξύλο Εφημερίδας είναι ένα πολύ κομψό και έξυπνο σούπερ εναλλακτικό υλικό.

Χρησιμοποιώντας ένα ρολό, οι σελίδες των παλιών εφημερίδων πιέζονται μαζί πολύ σφιχτά για να μοιάζουν με ρολό ξύλου. Ειδική υδατοδιαλυτική κόλλα χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση των κομμάτιων χαρτιού μεταξύ τους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα υλικό το οποίο έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνο του ξύλου και μπορεί να κοπεί, και τριφτεί. Πως σας φένεται;

newspaperwood at dutch design week 08

Image result for newspaper wood

2. Πάννες για Ανακύκλωση.

Αντί να πεταχτούν και να αποθηκεύονται σε σκουπιδότοπους , θα πιστευατε ότι οι πάνες θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και να μετρατραπουν σε ένα κεραμίδια; Η διαδικασία της ανακύκλωσης μετατρέπει τα απορρίμματα σε πλαστικό και κυτταρίνη οργανικών υπολειμμάτων για πράσινη ενέργεια. Οργανικά επίσης μπορουν να μετατραπούν σε χαρτί ή να καουν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα απορροφητικά υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου για άλλα συσκευασίες , ή ίσως ακόμη και για καινούργιες πάνες. Τα πλαστικά μπορεί να διαμορφώθουν σε μία ποικιλία μορφών, συμπεριλαμβανομένων των κεραμιδιών ή πλαστικό ξύλο, για καταστρώματα και / ή επένδυση.

Image of a Roof Tile Pattern

http://www.citymetric.com/sites/default/files/article_body_2015/04/polymer_tile.jpg

 

3. Μπλοκ Recy από Πλαστικές Σακούλες

Πλαστικές σακούλες, πλαστικές σακούλες, πλαστικές σακούλες. Δεδομένου ότι δεν φαίνεται να εξαφανίζονται οποιαδήποτε στιγμή σύντομα, σχεδιαστές έρχονται με νέες τεχνικές για την ανακύκλωσή τους. Αυτά τα διακοσμητικά μπλοκ κατασκευασμένα από σακούλες απορριμμάτων διατηρούν το σχήμα τους μέσω της έκθεσης τους σε υψηλή θερμοκρασία, σχηματίζοντας ενδιαφέροντα μπλοκ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εντός και εκτός εφαρμογές όπως σε έναν τοίχο recy μπλοκ, στοιχεία επίπλων ή απλά ως ένα αξιοσημείωτο στοιχείο διακόσμησης από μόνα τους.

Image result for Recy blocks

4. Τούβλο Αίματος

Αν η ιδέα της σπατάλης των φυσικών πόρων κάνει το αίμα σας να βράζει, σας έχουμε ένα δομικό υλικό που είναι ακριβώς στη σωστή «φλέβα». Είναι μια αιματηρή καλή ιδέα, αλλά ακόμα είναι σε πειραματικό στάδιο. Αν η ιδέα της διαβίωσης σε ένα σπίτι φτιαγμένο με τούβλα αίμα σας κάνει νευρικούς, να θυμάστε ότι τα ζωικά υποπροϊόντα έχουν χρησιμοποιηθεί ως δομικά υλικά, όπως κόλλα και γύψο, για αιώνες.

Τι λέτε; Θα ζούσατε σε ένα σπίτι φτιαγμένο με τούβλα αίματος;

https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--CBd54htm--/c_scale,fl_progressive,q_80,w_800/186herwqxx7cvjpg.jpg

5. Πλαστικά Τούβλα Από Μπουκάλια. Αλλάζοντας τον κόσμο μπουκάλι σε μπούκάλι…

Μετατροπή πλαστικών μπουκάλιων σε τούβλα ήταν σωτήριο στον αναπτυσσόμενο κόσμο και επέτρεψε να χτίστουν σπίτια με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Τα Πλαστικά τούβλα απο μπουκάλια μπορουν να μετατρέψουν τα καθημερινά πλαστικά υλικά σε χρήσιμα οικοδομικα υλικά. Τα πλαστικά μπουκάλια γεμιζοντε με σκουπίδια μέχρι να είναι τόσο συμπαγής όπως τα τούβλα.

Έχουν χρησιμοποιηθεί για να χτίστουν σπίτια, σχολικά κτίρια και άλλες κατασκευές για πάνω από μια δεκαετία στη Λατινική Αμερική.Τώρα όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο ως ένα βιώσιμος τρόπος για την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν μέρος της πρόληψης της ρύπανσης από το πλαστικό και δημιουργούν ένα πολύ αναγκαίο δομικό υλικό.

http://www.shareable.net/sites/default/files/styles/blog-header-large/public/blog/top-image/Picture%202.jpg?itok=t-EYv7zG

6. Φελλοί Κρασιου. Για Δάπεδα και Τοίχους. Recycle and Upcycle!

Κάντε κομψά δάπεδα με πάνελ από φελλό κρασιού. Είναι ένα δημοφιλές στιλ για εσωτερικά δάπεδα. Ενώ τα κεραμικά και γυάλινα χρησιμοποιούνται συχνά για να κάνουν πλακάκια, αυτά τα όμορφα πλακάκια δεκάρα, κόβονται από ανακυκλωμένα πώματα κρασιού. Ο Φελλός είναι αρκετά ευέλικτο, ως ανανεώσιμο υλικό. Επίσης, είναι ένα εξαιρετικό μονωτικό, ασφαλές υλικό, αντι-στατικό, αντι-αλλεργιογόνο, ανθεκτικό στο νερό, δεν παγιδεύουν τη βρομιά ή τους μύκητες και δεν ραγίζει όπως κεραμικά.

Image result

Image result for cork flooring

7. Plasphalt

Το Plasphalt είναι μία από τις τελευταίες και μεγαλύτερες εφευρέσεις που θα μπορούσε να βοηθήσει να σώσει τον σύγχρονο κόσμο να μείωση τις επίπτωσης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ανακυκλωμένα πλαστικά κομμάτια ανακατώνονται με άσφαλτο και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται, ώστε να δημιουργηθούν στρωμένοι δρόμοι. Αναλυτικότερα, το Plasphalt αποτελείται από πλαστικό υλικό, που παράγεται από αδιαχώριστα πλαστικά απόβλητα, τα οποία αντικαθιστούν την άμμο και τα χαλίκια που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή ασφάλτου.

Κατά τη δοκιμή, διαπιστώθηκε ότι οι δρόμοι plasphalt ήταν πολύ λιγότερο επιρρεπή στην φθορά από την παραδοσιακή άσφαλτο, επειδή το συνδέονταν καλύτερα με το πλαστικό από με χαλίκι ή άμμο. http://www.citymetric.com/sites/default/files/article_body_2015/04/img_1743.jpg
Αριστερά ειναι plasphalt, και δεξιά κανονική άσφαλτος. Εικόνα απο: TEWA.

8. Τοίχοι Απο Μανιτάρια.

Τα μανιτάρια είναι καλή τροφή, αλλά οι ρίζες τους μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικές για την ανθρωπότητα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν δομικά υλικά που είναι ισχυρότερα από σκυρόδεμα και έχουν περισσότερη μονωτική δύναμη από υαλοβάμβακα, και μπορούν να λιπασματοποιηθούν εντελώς. Αυτά είναι τα μαγικά μανιτάρια!

Όμως, δεν είναι πραγματικά τα μανιτάρια μας ενδιαφέρουν. Περισσότερο οι δαιδαλώδεις ρίζες τους, που είναι γνωστές ως μυκήλια, μύκητες που μετατρέπουν υδρογονάνθρακες σε αλυσίδες υδατανθράκων.

Τα Μυκήλια μπορούν να εγχυθούν μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού τοίχου, όπου θα αναπτυχθούν στο σκοτάδι και να γίνει τόσο ισχυρά που το τείχος δεν θα χρειαστεί κανένα εσωτερικό μέταλλο ή άλλα στηρίγματα.

Τα προϊόν αυτό μοιάζει με μοριοσανίδες, αλλά στην πραγματικότητα δεν περιέχουν ξύλο. Είναι φθηνότερα, ελαφρύτερα και πιο ισχυρά και είναι 100% κομποστοποιήσιμο όταν φτάσουν στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους.

Image result for Mushroom walls

http://www.architectureanddesign.com.au/getmedia/94d7d799-67a1-4306-a768-8d87156ae19b/Mushrooms-emerging-in-construction-realm-as-insulation-416690-xl.aspx?&ext=.jpg

Mushroom insulation from Ecovative.

Υπάρχουν χιλιάδες και χιλιάδες τρόποι για να ενσωματώσετε ανακυκλωμένα υλικά στα έργα σας.

Τι χρησιμοποιείτε για να είναι οικολογική η κατασκευή ή η τελική επεξεργασία του σπιτιού σας;

Sources:

http://www.designboom.com/design/newspaperwood-at-dutch-design-week-08/

http://supercyclersarego.blogspot.com.cy/2011/05/newspaper-wood.html

http://scribol.com/environment/waste-and-recycling/how-disposable-diapers-are-being-recycled-into-plastic-roof-tiles/

http://inhabitat.com/recy-blocks-made-from-old-plastic-bags/

https://materia.nl/material/recy-block/

http://www.shareable.net/blog/how-to-transform-plastic-%E2%80%9Cwaste%E2%80%9D-into-a-bottle-brick

http://www.treehugger.com/green-architecture/recycled-wine-corks-for-eco-friendly-penny-tile-flooring.html

http://www.corkstore.com/

http://greenbuildingelements.com/2015/04/15/mushroom-based-building-materials-are-here/

Ας οικοδομήσουμε το σπίτι των ονείρων σας!

Το νέο σας σπίτι, που μεγαλώνει μαζί σας.

Είναι ένα σύγχρονο σύστημα τμηματικής κατασκευής σπιτιού. Μια νέα ιδέα στην Κύπρο που σας επιτρέπει να αποκτήσετε το σπίτι των ονείρων σας με προσιτό κόστος. Προσθέστε επιπλέον δωμάτια ή χώρο που είναι συμβατοί με το υπόλοιπο σπίτι μόνο όταν οι ανάγκες σας (ή οικογένεια) μεγαλώνουν. Έχεις πλήρη έλεγχο.

✔ πλήρως προσαρμόσιμο στις ανάγκες και στον προϋπολογισμό σας
✔ σύγχρονο σχεδιασμό αρχιτέκτονα
✔ το ήμισυ του χρόνου κατασκευής ενός κανονικού σπιτιού

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε κατασκευάσει πάνω από 200 οικολογικά σπίτια σε όλη την Κύπρο.